Recept: Česnekové máslo

Udělejte si chutné česnekové máslo a dresing, který se vám bude hodit nejen ke grilování.

Hovězí na česneku

Nevíte, co s česnekem? Udělejte si hovězí na česneku.

Česnečka

Dejte si skvělou a rychlou česnečku. Určitě si na ní pochutnáte.

Česneková polévka

Nejnovějším receptem je česneková polévka se sýrem. Uvařte si ji i vy.

Recept na výborné masarykovo cukroví.

Česneková pomazánka

Oblíbeným receptem je česneková pomazánka. Je rychlá a hodí se na chlebíčky.

Medvědí česnek je prvním znakem jara

Medvědí česnek patří k rostlinkám, které po dlouhé zimě vykukují z půdy jako první. Navíc se nejedná o tak nevýznamnou rostlinku, ale o rostlinu, která má mnoho zajímavých účinků na lidské tělo a k tomu je výtečná. Někteří jí říkají divoký nebo lesní česnek. Víte, proč byste si mu určitě neměli vyhýbat a kde ji najdete?

Nejlepší je vždy použít čerstvý medvědí česnek, což je právě příležitost, která se naskýtá na jaře. Můžete z něj sice vyrobit i pesto nebo tinkturu, ale opravdu nejlepší účinky má právě ten čerstvý. Dá se použít jednoduše jako pažitka - na chleba s máslem, bramborách, na pomazánku, do polévce nebo i s masem. Existuje mnoho receptů, díky kterým si jeho nezapomenutelnou lehce česnekovou chuť můžete vychutnat.

Jak ho poznáte a kde ho najdete?

Již ke konci března až zhruba do poloviny května ho najdete (často rovnou ve velkém množství) na stinných a vlhkých místech. Medvědí česnek má výrazné zelené listy, které lehce voní česnekem. Ale pozor ve stejnou dobu a na podobném místě můžete najít i konvalinku, jejichž listy jsou naopak jedovaté. Medvědí česnek poznáte tak, že voní česnekem (stačí list promnout prsty) a konvalinka ne, konvalinka má lesklé listy a česnek matné.

Roste na stinných a vlhkých místech, luzích, půda je zpravidla bohatší na živiny. Najdete ho často v lesích, kde je pro ně příhodné prostředí nebo i v parcích. Obvykle roste v houfech. Když projdete danou oblastí, překvapí vás česneková vůně. Nachází se snad po celém Česku, ale na Moravě a na severovýchodu Čech roste častěji druh medvědí česnek ukrajinský a v Čechách se jedná o druh medvědí česnek pravý.

Stačí se jen podívat do lesa nebo na stinná místa, zajisté jej tam objevíte. Pokud jste z Prahy, můžete navštívit Šárku, Hladovou zeď, Letenské sady, Petřín atd. Hledat můžete i v okolí Prahy v lužních lesích.

medvědí česnek

Koupit ho můžete na trzích

Pokud nevíte, kde roste a přesto byste si na něm rádi pochutnali, vydejte se na farmářské trhy. Tam ho prodejci prodávají ve svazku, který stojí 10 - 20 Kč. Vzhledem k tomu, že svazek s listy vypadá nenápadně, měli byste na trzích pořádně dívat nebo se zeptat.

V minulém roce se dal koupit i v Makru nebo také v malých obchodech se zdravou stravou a farmářských obchodech.

Proč medvědí?

Podle tradic se říká, že medvědi mají za svou jarní pochoutku, kterou rádi vyhledávají, právě tento česnek. Podle jiné tradice se zase říká, že jej tak pojmenovali Germáni, měli jim totiž dodat medvědí sílu. To také tvrdili i Keltové a Slované.

Čím prospívá lidskému zdraví?

Medvědí česnek obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, stopové prvky, fytoncidy a hořčiny. Má pozitivní vliv na astma, nachlazení, zácpu, dále pomáhá kardiovaskulární nemoci (ateroskleróza, vysoký krevní tlak), reguluje cholesterol v krvi, stimuluje metabolismus, má detoxikační a močopudné účinky.

Nejen kvůli chuti, ale i kvůli těmto účinkům si tuto bylinku na jaře doslova užijte. Pokud ji ještě nemáte v oblibě, rozhodně se ji nebojte. Raději ale ze začátku vyzkoušejte jen pár listů, ať víte, zda vám nevadí.

medvědí česnek

Co s ním můžete připravit?

S medvědím česnekem se dá v kuchyni doslova kouzlit, protože ho můžete použít téměř všude. Dá se použit všude tam, kam přidáváte klasický česnek, pažitku nebo jiné bylinky. Díky jeho chuti budou vaše pokrmy velice chutné a originální.

Můžete s ním připravit pomazánky, saláty, pečivo, chleba, maso, polévky, tinktury nebo pesto. Dále je možné česnek zmrazit (listy nasekejte jako bylinky a vložte do sáčku) nebo usušit. Těmito procesy ale ztrácí svou účinnost, proto se snažte využít co nejvíce medvědí česnek v sezóně.

Na další informace o medvědím česneku se podívejte tady.

Zajímavý recept: Máslo s medvědím česnekem

Ingredience:
kostka másla
80 g listů medvědího česneku
mořská sůl

Postup:
1. Máslo necháme při pokojové teplotě povolit.
2. Mezitím česnek omyjeme a nakrájíme na menší kousky.
3. Následně vhodíme do mixéru máslo, česnek a špetku soli.
4. Všechno pořádně rozmixujeme, dáme do misky (nejlépe uzavíratelné) a dáme do lednice ztuhnout.
Máslo s česnekem vydrží do expirace másla.

Další recepty najdete zde.